Hišni zajci na sploh veljajo za izjemno prisrčne in družabne hišne ljubljence. Odlična novica je še ta, da zanje lahko precej enostavno skrbite. Kljub temu pa lastniki kuncev niso povsem brez obveznosti. A še preden zajčka pripeljete domov, poskrbite za primeren kotiček. Ta mora živalici ponuditi dovolj miren prostor, ki bo primeren tudi za skakanje in tekanje. Če zajčka ne nameravate spuščati ven iz kletke, poskrbite, da je ta primerno velika.

Ker so kunci na sploh zelo radovedna in vztrajna bitja, je še toliko pomembneje, da poskrbite za primerno izbiro kletke, iz katere žival ne bo mogla hitro pobegniti. V nasprotnem primeru se bo s svojimi zobki namreč hitro lotila žic pa tudi drugih predmetov. Izbira kletke za zajce naj torej temelji tudi na njeni trpežnosti.

Ustrezna nastanitev za hišnega zajca

Kunci so lahko prebivajo v kletki, ki pa jo je treba nujno primerno opremiti. V njej mora obvezno biti steklenička s svežo pitno vodo, posoda za suho hrano, jasli za seno. Na dnu kletke je treba posuti steljo, lahko tudi lesene brikete ali oblance.

Kletka za zajce v nobenem primeru ne sme biti na kakršnem koli prepihu, prav tako ne v preveliki vlagi ali pa direktno na soncu. V kletke za kunce je dobrodošlo postaviti še skrivališče, kamor se živalice lahko v določenih situacijah umaknejo oziroma skrijejo.

Hrana in voda

Postavitev kletke za zajčke torej vključuje tudi primerno izbrano hrano ter vodo. Pravilna hrana za zajce in kunce je tudi pri tej vrsti male živali zagotovo ključnega pomena – za zdravje, in to skozi njegovo celotno življenje. Osnovna prehrana za zajce vključuje mešanico oziroma peletirano hrano in seno. Slednje mora biti zajcu na razpolago ves čas, saj izjemno učinkovito pomaga pri urejanju njegove prebave.

Kot priboljšek lahko kuncem tu in tam ponudite tudi kakšen manjši košček zelenjave, na primer korenček, radič, jabolko, blitvo. Dobrodošel je tudi košček suhega kruha. Slednjega zajcu lahko ponudite enkrat do dvakrat na teden. Svež kruh pa v nobenem primeru ni priporočljiv. Če se boste odločili zajčku ponuditi tudi svežo travo, je ključno, da ga na hranjenje nanjo pripravljate postopoma. Vsaj dva tedna jo počasi dodajajte k suhi hrani. Pazite, da trava ne bo sparjena. Ves čas pa mora biti kuncem na razpolago sveža pitna voda, ki jo lahko dolivate kar v glinene posode. Slednjih zajec ne mora namreč kar tako zlahka prevrniti.

Kunčji zobki in zabava

Izbira kletke za zajce ter primerne hrane je vsekakor ključna za dovolj kakovostno bivanje malih živalic v našem domu. Obenem ne smete pozabiti niti na primerno nego, ki vključuje tudi zobke, prav tako na zabavo. Pomembno je, da ima domači hišni zajec vsaj eno ustrezno igračko. V nasprotnem primeru bo zdolgočasen in za glodanje bo našel nekaj, kar lastniku zagotovo ne bo ravno najbolj všeč.